четвъртък, 5 януари 2017 г.

Шоколадово брауни с поширана круша и шоколадово - портокалов сос




Една страхотна рецепта на Йохан Лафер!

Продукти за 6 десерта:

поширани круши и сос:

6 малки круши
200 мл бяло вино
75 г мед
1 шушулка ванилия, разрязана по дължина
1 звездичка звезден анасон
3-4 зърна кардамон
кора от 1/2 портокал
300 мл прясно изцеден портокалов сок
150 г млечен шоколад, нарязан на ситно
25 г масло

брауниз:

50 г млечен шоколад
50 г нутела
50 г масло
2 яйца
50 г пудра захар
2 с.л. брашно
75 г фино смлени лешници, предварително запечени
ванилия
2 щипки сол
1 равна ч.л. бакпулвер

Приготвяне:

* Поширане и сос: Обелете крушите, но не махайте дръжките. С малка лъжичка направете малък отвор откъм основата им и отстранете семките.

* В тенджерка смесете виното, меда, подправките и портокаловия сок. След като сместа кипне прибавете крушите. Поширайте на тих огън за десетина минути, докато крушите омекнат. Оставете ги да изстинат в сиропа.

* Извадете крушите от сиропа, а него прецедете. Върнете го обратно в тенджерата и редуцирайте до 130 мл. Дръпнете редукцията от огъня и прибавете маслото и шоколада. Разбъркайте на гладък сос. След това може да сервирате соса топъл или студен.

* Отрежете долната 1/3 от крушите и я нарежете на ситни кубчета.

* Брауниз: първо подгрейте фурната на 160* и намажете леглата на форма за печене на мъфини с масло и поръсете с брашно.
На водна баня стопете шоколада, нутелата и маслото. Охладете. В купа разбийте на пухкав крем яйцата с пудрата захар, а в друга купа смесете брашното, ванилията, солта, лешниците и бакпулвера.
Към шоколадовата смес прибавете разбитите яйца, кубчетата поширана круша и разбъркайте. Накрая сипете сухата смес и отново разбъркайте.
Разпределете тестото във формите и изпечете брауниза за около 20-25 минути.

* Сервирайте шоколадовият брауниз охладен, гарниран с поширана круша и полят с шоколадово - портокалов сос. Да ви е сладко!





вторник, 27 декември 2016 г.

Бадемова торта с яйчен ликьор




Скоро правих на баща ми един от любимите му сладкиши "Агнеса". Тестото на този сладкиш е толкова вкусно, че реших да го пробвам на торта. Направих го с бадеми вместо с орехи и малко промених пропорциите. Сиропиране в случая не е подходящо. Блатът е много маслен и нежен и чудесно се споява с крема, стига да имате търпение да изчакате тортата поне за един ден. Колкото повече престоява, толкова по-вкусна става! Яйчен ликьор може да си купите готов или да си направите сами. Ако решите да пробвате, заповядайте линк към моята рецепта. Тортата е покрита с бадемов марципан. Украсата е от желатинови топки, които наподобяват украшения за елха. Сини са, защото в момента всичко ми е синьо. Просто съм в такъв период. Няма смисъл да ви разказвам как се правят. Мисля, че е най-добре да разгледате някое от клипчетата в You Tube. Надявам се да ви хареса моето предложение за Новогодишна торта. Весели празници на всички!

Продукти за торта 20-22 см:

блат:

200 г меко масло
130 г пудра захар
ванилия
120 г брашно
150 г фино смлени бадеми
2-3 щипки сол
4 разбити на сняг белтъка
8-10 с.л. нутела за намазване

крем:

60 г захар
120 г брашно
500 мл прясно мляко
4 жълтъка
настъргана кора от 1/2 лимон
ванилия
2-3 щипки сол
100 мл яйчен ликьор
500 мл разбита на сняг течна пълномаслена сметана
120 г меко масло
40 г пудра захар





Приготвяне:

* За блата разбийте на пухкав крем маслото с пудрата захар. Отделно смесете брашното с бадемите, ванилията и солта. Прибавете ги лъжица по лъжица към масления крем, като ги редувате с разбитите белтъци. Бъркайте с домакинска лопатка, а не с миксер. Загрейте фурната на 170* и изпечете тестото на пет тънки кори с диаметър 20 см за около 13-15 минути. Тестото е достатъчно гъсто за да не изгуби форма, дори и ако нямате кръгла тортена форма с този размер. Достатъчно е да очертаете кръгове върху хартия за печене, да разпределите по равно тестото и да оформите тънки платки. Може да ги изпечете две по две наведнъж или по отделно. Ако след изпичане не са напълно еднакви като размер, подравнете краищата. След като се охладят, отделете ги от хартията и намажете с нутела.

* За крема смесете заедно захарта, брашното, солта и ванилията. Налейте малко мляко и разбъркайте на гъста каша. Добавете жълтъците и лимоновата кора.  Разбъркайте отново и разредете с останалото мляко. Изсипете сместа в тенджера и сварете гъст крем на водна баня. Добавете ликьора и варете още 5 минути. Охладете крема много добре и го смесете с разбитата сметана. Отделно разбийте на пухкав крем маслото с пудрата захар. Лъжица по лъжица го прибавете към млечно-сметановия крем, като бъркате с лъжица или телена бъркалка.

* Подредете тортата: в равна чиния поставете една от намазаните с нутела платки. Покрийте с крем и поставете втората платка. Отново намажете с крем и довършете тортата, като редувате по този начин. Измажете тортата с крем и пристегнете с ринг. Оставете я на студено за един ден. Украсете по желание и сервирайте. Да ви е сладко!




сряда, 21 декември 2016 г.

Кексчета с касис крем





Едно великолепно предложение от Йохан Лафер. Обичам да приготвям негови рецепти и винаги получавам много добър резултат.

Продукти за 12 кексчета:

тесто:

125 г меко масло
125 г захар
2 яйца
125 г брашно
ванилия
2 с.л. какао
1 равна ч.л. бакпулвер
50 г фино натрошен натурален шоколад
75 мл сок от касис

крем:

275 мл сок от касис
50 г пудра захар
10 г нишесте
125 г меко масло

друго:

нутела
кокосови стърготини
12 малки кръгли шоколадови бонбона

Приготвяне:

* За тестото разбийте за 2-3  минути маслото заедно със захарта. Едно по едно прибавете яйцата. В купа смесете брашното, какаото, ванилията и бакпулвера. Изсипете сухата смес при маслената и разбъркайте. Накрая налейте сока и добавете шоколада. Тестото не е капризно, може да направите всичко с миксер.

* Загрейте фурната на 170*. Разпределете тестото в хартиени формички за кексчета, като ги пълните до 2/3 . Изпечете кексчетата за около 25 минути.

* За крема налейте сока в тенджерка. Прибавете пудрата захар и варете без капак, докато сокът се редуцира до 150 мл. В купичка разтворете нишестето с 2-3 с.л. от редуцирания сок. Налейте го в останалият сок. Сварете за 1-2 минути, докато кремът се сгъсти. Охладете добре. Разбийте маслото на пухкав крем, докато побелее. Прибавете касис-крема, като го сипвате на малки части и продължавате да разбивате с миксер.

* Оформете кексчетата: намажете всяко с малко нутела или друг течен шоколад. Топнете намазаната част в кокосовите стърготини. По същият начин подгответе и бонбоните. С четка или с пръсти ги намажете с тънък пласт нутела и ги оваляйте в кокос. Върху всяко кексче шприцовайте малко от крема, а на върха сложете по един бонбон. Визията напомня на шапка на джудже. Да ви е сладко!




събота, 17 декември 2016 г.

Kruidnoten ( Холандски коледни сладки )





Който е бил в Холандия през декември със сигурност е опитал техните традиционни коледни мини-курабийки. Или поне ги е видял във всеки магазин, в който е влязал. Тези хрупкави миниатюри холандците наричат още " Пиперени ядки". Пиперени, тъй като задължително се правят с бял или черен пипер. Ядки, защото точно като тях можеш да грабнеш шепа, да си ги сложиш в джоба и да си хрускаш, разхождайки се по улиците.
Kruidnoten традиционно се правят за 5-и декември, когато е нидерландския Синтерклаас, което е нашия Никулден на 6-и декември. Помощникът на Синтерклаас Зварте Пит (Черен Петър) приготвя и раздава различни традиционни лакомства, между които задължително са тези симпатични пиперливи дребосъци (pepernoten).
Бисквитките са много вкусни, твърди и хрупкави. Съставките са най-обикновени, но ароматите ги правят наистина специални. В никакъв случай не бива да се пропуска пипера. Точно той им дава онзи пристрастяващ вкус, който те кара непрекъснато да посягаш към тях. Kruidnoten са идеално допълнение към чаша греяно вино!

Продукти за 70 сладки:

140 г брашно
1/4 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. канела
1/2 ч.л. звезден анасон
1/2 ч.л. бял пипер
1/2 ч.л. джинджифил
1/4 ч.л. сол
120 г кафява захар
40 г студено масло
4 с.л. прясно мляко

* Всички подправки трябва да са фино смлени.

Приготвяне:


* В купа смесете и разбъркайте добре брашното заедно с бакпулвера, всички подправки и захарта. Върху него нарежете маслото на кубчета и стрийте всичко с пръсти, докато получите фини трохи. Може да направите това и с кухненски робот.

* Към маслените трохи сипете млякото и омесете тесто. Непременно пригответе тестото от предния ден и го оставете в хладилника, за да може кафявата захар да се стопи и ароматите да се споят.

* Нарежете тестото на филийки, а от тях оформете фитили. Нарежете фитилите на малки парченца и с длани направете топчета с големината на малък лешник. Подредете топчетата в тава, покрита с хартия за печене.

 



* Загрейте фурната на 170* и изпечете бисквитките за около 8-10 минути. Ако желаете, след като изстинат ги потопете в различни видове шоколад. Да ви е сладко!

 



сряда, 14 декември 2016 г.

Лешникови сладки


 


Сладките се пекат на ниска температура. Не усилвайте фурната. Нужно е по-скоро се сушат, отколкото се пекат. 15 минути са достатъчни, за да станат хрупкави отвън и меки и въздушни отвътре.

Продукти за около 25-30 сладки:

250 г фино смлени сурови лешници
250 г захар
2 яйца
ванилия
25-30 цели лешникови ядки






Приготвяне:

* Разделете белтъците от жълтъците на яйцата и ги сложете в две отделни купи.

* Разбийте белтъците на сняг. Добавете постепенно 1/2 от захарта, като продължавате да разбивате, докато получите гъст крем, като за целувки.

* Останалата захар и ванилията сипете при жълтъците. Разбийте на гъст крем.

* Към разбитите жълтъци прибавете смлените лешници, като ги редувате с белтъците. Бъркайте с лъжица или домакинска лопатка. Ще получите гъсто лепкаво тесто.

* Покрийте тава с хартия за печене. Оформете бисквити, като гребвате по малко от тестото с лъжица. Ако искате да получите хубава кръгла форма може да ползвате малка лъжица за сладолед.

* Загрейте фурната на 140* и изпечете сладките за около 15 минути. Преди да ги поднесете ги охладете добре. Да ви е сладко!





вторник, 13 декември 2016 г.

Две сладки идеи с Моnsieur Cuisine