петък, 30 октомври 2015 г.

Гъбената супа на Габи



Това е една от любимите ми гъбени супи. Нарекох я на името на приятелката ми Габи, от която знам рецептата. Всъщност, всеки път я изменям. Слагам различни зеленчуци и подправки. Единствено яйцата са задължителни във всяка моя импровизация. Точно те правят супата интересна и различна.

Продукти:

500 г пресни гъби, нарязани на филийки
1/2 глава ситно нарязан лук
1 ситно нарязан морков
2-3 с.л. олио
1 ч.л. червен пипер
1/2 корен ситно нарязан пащърнак
1 ч.л. сух естрагон
500 мл зеленчуков бульон
сол и черен пипер на вкус
2 твърдо сварени яйца, нарязани на кубчета
магданоз за поръсване




Приготвяне:

* Запържете в олиото лука, моркова и гъбите. Добавете червения пипер и пащърнака. Залейте с бульона и долейте вода спрямо гъстотата, която на вас ще ви хареса. Подправете супата със сол, черен пипер  и естрагон. Гответе около половин час.

* Сервирайте супата леко топла, поръсена с кубчета варени яйца и магданоз. Благодаря от сърце на Габи, а на вас, да ви е сладко!





събота, 24 октомври 2015 г.

Салата Сомбреро




Представям ви любимата салата на един от най-обичаните от мен хора. Даже мислех да я нарека на негово име, но той си я харесва като "Сомбреро" и реших да я оставя така. Йори, благодаря ти! Приготвих твоята салата за приятели германци, но душа и сърце давам да я хапна с теб и Тони. Обичам ви!

Продукти за 4 салати:

300 г консервирана риба тон
250 г консервиран червен боб
150 г консервирана царевица
7-8 печени червени чушки, накъсани на ивици
1 главичка нарязан лук
1 скилидка счукан чесън
100 г зелени маслини
2-3 с.л. нарязан магданоз
сол, черен пипер, оцет и зехтин на вкус

Приготвяне:

* В купа смесете боба, царевицата, чушките, лука, чесъна и маслините. Овкусете със сол, черен пипер, оцет и зехтин.

* Прибавете рибата и магданоза. Разбъркайте внимателно и сервирайте. Наздраве!

* Салатата е по-вкусна, ако престои няколко часа в хладилника. Може да ползвате замразена царевица вместо от консерва, както и зелен лук вместо стар.


вторник, 20 октомври 2015 г.

Локумените пурички на баба





В тестото за локумките няма захар. Достатъчна е сладостта от пудрата захар и локума. Ако го ползвате за други бисквити или сладкиши добавете 60 г пудра захар. Може да смените ванилията с друг аромат по ваш вкус, както и орехите с други ядки. Прибавяйте брашното постепенно за да може да прецените добре мекотата на тестото. В зависимост ог големината на жълтъците и на супените лъжици сметана, брашното може да варира с около 20-30 грама. Това е най-хубавото маслено тесто, което някога съм опитвала. Опитайте го и вие!

Продукти за около 40 сладки:

125 г меко масло
2 с.л. течна сметана
2 жълтъка
ванилия
около 200-220 г брашно
1 кутийка локум (140 г)
шепа орехи
пудра захар за поръсване







Приготвяне:

* Нарежете локума на парченца и във всяко забодете орехова ядка.

* Разбъркайте на крем маслото, сметаната, жълтъците и 2 с.л. от брашното. Постепенно добавете останалото брашно и омесете меко тесто.
Разточете го на тънка кора и го нарежете на квадратчета. Във всяко сложете по парченце локум и завийте на пуричка.
Подредете сладките в тава, покрита с хартия за печене. Загрейте фурната на 180* и ги изпечете за около 12-15 минути. Още горещи поръсете или оваляйте в пудра захар. Да ви е сладко!






четвъртък, 15 октомври 2015 г.

Хапки с грозде и зелено сирене






Представям ви едни лесни елегантни хапки от грозде и зелено сирене. Повечето от вас вече знаят за този уникален наш продукт. Обичам да наричам зеленото сирене "Благородникът от Черни Вит". Преди време това име му бе дадено от списание "Меню" и според мен най-точно го характеризира.






Скоро ми гостуваха Цецо и Цонка от Черни Вит. А тях обичам да наричам наричам "Пазителите на Зелено сирене". И двамата за мен са много значими и специални. Малко са хората, които с такава любов и хъс се борят за опазването на българските ценности. Зеленото сирене е истинско кулинарно съкровище! Повече за него може да прочетете тук.





За моята закачка с грозде и зелено сирене рецепта не е нужна, а само няколко продукта: грозде, няколко супени лъжици фина неовкусена извара или рикота, две супени лъжици настъргано зелено сирене и малко счукани ядки по ваш избор.

Смесете в купичка изварата и зеленото сирене. Ако е нужно посолете на вкус. Срежете всяко зърно грозде на две половини и ги слепете, като помежду им сложите малка част от пълнежа. По този начин направете толкова грозде, колкото ви се хапва. Оваляйте в ядките, забодете с клечка за зъби и сервирайте. Това е всичко.

Длъжна съм да кажа, че може да заместите зеленото сирене с горгонзола или някакъв друг вид силно като вкус и аромат синьо сирене. Да ви е сладко!






четвъртък, 8 октомври 2015 г.

Благородникът от Черни Вит


Гостуват ми Цонка и Цецо от Черни Вит

Вижте интервюто


 

вторник, 6 октомври 2015 г.