неделя, 22 март 2015 г.

Многолистни тарталети с шунка и яйце






Продукти за 4 тарталети - форми 12 см:

200 г бутер тесто
4 резена сирене за тост
4 резена тънко нарязана шунка
4 яйца

Приготвяне:

* Поставете на дъното на формите парче хартия за печене. Разточете тестото с точилка за да не се разлиства много при печене. Изрежете кръгове, малко по-големи от диаметъра на формите. Поставете кръговете във формите и надупчете тестото  с вилица. Добре е краищата му леко да излизат навън, тъй като при печене многолистното тесто се свива.

* Загрейте фурната на 200* и запечете тестените подложки за около 10 минути. Извадете ги от фурната. Дъното се надува при печене, независимо, че е надупчено. Притиснете с пръсти за да оформите добре основата и продължете нататък.

* Върху запеченото тесто поставете по един резен сирене. Нарежете шунката на ленти и завийте по няколко около сиренето, все едно оформяте гнездо. В средата чукнете по едно яйце. Върнете тарталетите във фурната и запечете за десетина минути докато се стегне белтъка. Сервирайте топли. Да ви е сладко!

* Ако искате белтъка да е стегнат, а жълтъка съвсем течен трябва в средата на тарталетите първо да сложите само белтъка. Запечете го докато започне да побелява отгоре и чак след това прибавете жълтъка.





петък, 20 март 2015 г.

неделя, 15 март 2015 г.

Кокосов крем с чиа и ягоди





Кокосовият крем е много гъст. Затова сметаната, която се прибавя към него е течна. Продава се и кокосова сметана, която е кремообразна и по-течна от крема. Ако изберете нея е добре да разбиете млечната сметана на сняг и да я прибавите с леко бъркане към кокосовата. Чиата има леко желиращи свойства и допълнително уплътнява консистенцията на крема. Ягодите може да подсладите с друг ароматен конфитюр.

Продукти за 4 крема:

2 с.л. семена от чиа
4 с.л. кокосов крем
4 с.л. течен мед
200 мл течна сметана
400 г ягоди
4 с.л. ягодов конфитюр

Приготвяне:

* Залейте семената чиа с 1 ч.ч. вода и ги оставете да набъбнат за около час.

* В купа разбъркайте кокосовия крем с меда. Разредете с течната сметана, добавете чиата и отново разбъркайте.

* Нарежете ягодите на парченца и ги подсладете с конфитюра.

* Разпределете крема в чаши като го гарнирате с ягоди. Да ви е сладко!