Продукси за 4 порции
500 г къпини
2 с.л. захар
250 г гъсто кисело мляко
80 г захар
150 мл млечна сметана за разбиване
ванилия
10 г желатин
Приготвяне
* Кипнете къпините заедно с двете лъжици захар и малко вода за 2 минути. Охладете и пасирайте. Претрийте през цедка за да отстраните семките.
* Разбъркайте млякото със захарта и ванилията, а сметаната разбийте на сняг.
* Сипете към млякото половината от къпиновото пюре и разбъркайте.
* Залейте желатина с малко студена вода и го оставете да набъбне. Стопете го на водна баня или в слаба микровълнова фурна. Добавете го към къпиновото мляко и разбъркайте.
* Накрая с внимателно бъркане прибавете сметаната. Приберете крема в хладилника за няколко часа докато се желира добре.
* Сервирайте муса с останалия къпинов сос. Да ви е сладко!
* Може да разсипете муса преди да се желира в отделни купички или форми. Ако е в един съд, най-лесно ще гребнете от него с гореща подсушена лъжица. По време на приготвянето му опитайте на вкус. Ако ви се стори, че не е достатъчно сладък прибавете още захар. Не преразбивайте млечната сметана. За разлика от растителната тя се разбива по-дълго време и никога не става много твърда. Достатъчно е да я разбиете до пухкавост. Иначе има опасност да се отдели маслото от водата и да се пресече.
* Мусът е подходящ за пълнеж на торти и рула. Ето един вариант.
.