събота, 6 февруари 2016 г.

Сладкиш с жълтъци




Продукти:

крем:

60 г меко масло
60 г пудра захар
ванилия
3 жълтъка
60 мл прясно мляко
настъргана кора от 1/2 портокал
120 г брашно
1 равна ч.л. бакпулвер

крем:

200 мл течна сметана
60 г захар
3 жълтъка
ванилия
настъргана кора от 1/2 портокал
150 г крем фреш или маскарпоне
плодове по избор
натурална глазура

Приготвяне:

* Разбийте на крем маслото с пудрата захар. Добавете жълтъците, портокаловата кора и ванилията. Разбъркайте и налейте млякото, а след това сипете брашното, примесено с бакпулвера. Разбъркайте отново с миксер на гладка смес.

* Намажете кръгла форма 24 см с масло и я посипете с брашно. Изсипете тестото вътре и го загладете. Изпечете го в загрята на 180* за около 20-25 минути. Охладете блата.

* За крема смесете в тиган или тенджерка с незалепващо покритие сметаната, захарта, ванилията и портокаловата кора. Загрейте на котлона до горещо и отстранете. В купичка разбъркайте жълтъците и постепенно налейте в тях няколко лъжици от топлата сметана, като бъркате непрекъснато. Задължително направете това за да темперирате жълтъците и да не получите бъркани яйца като резултат.  След като темперирате жълтъците ги налейте в останалата сметана, разбъркайте и върнете на котлона. Сварете крем на слаб огън, като бъркате непрекъснато. Силата на огъня трябва да е такава, че кремът да не завира. Моят котлон има 9 степени и аз варя такъв крем на 4 степен. Ако се притеснявате, че може да не улучите подходящата температура, сварете крема на водна баня. Кремът  е готов, когато се сгъсти и лъжицата оставя ясна следа в него. Охладете го добре, след което с внимателно бъркане го смесете с крем фреш или маскарпоне.

* Намажете блата с крема и отгоре нарежете плодовете. Ако искате да запазите свежестта им може да ги залеете или намажете с натурална глазура. Заповядайте рецептата.Това е всичко! Получи се изключително нежен на вкус сладкиш с крехка маслена основа и крем, наподобяващ  Брюле или крем Каталана.  Да ви е сладко!






1 коментар: